Біологи оживили тварину, заморожену 24 тисячі років тому

Стародавні коловертки успішно розмножувалися після "воскресіння" і змогли пережити і повторну заморозку, на відміну від сучасних родичів.

Коловертка, витягнута з вічної мерзлоти

Біологи оживили декількох черв'яків-коловерток, які провели у вічній мерзлоті близько 24 тисяч років. Нове дослідження було опубліковане в журналі Current Biology, пише ScienceDaily.

Як відомо, коловратка - одне з найбільш примітивних багатоклітинних тварин, що відрізняється неймовірною живучістю. Воно може переносити тривалі посухи і зниження температури, "висушуючи" себе.

Попередні досліди показали, що бделлоідние коловертки, які мешкають в північних регіонах Росії, можуть ожити через шість-десять років існування в замороженої грунті.

Біологи з РФ, США, Німеччини та Чехії виявили кілька життєздатних коловерток в зразках вічної мерзлоти, зібраних на глибині в 3,5 метра біля берегів восточноякутской річки Алазея. Радіовуглецевий аналіз показав, що вік мерзлоти становить 24 тисячі років.

Після "воскресіння" коловратка, що належить до роду Adineta, могла розмножуватися партеногенезом, а також успішно пережила повторну заморозку.

Вчені припустили, що стародавні родичі коловерток виробили якийсь захисний механізм, вивчення якого допоможе дізнатися, як захистити тканини людини або інших ссавців від руйнування при їх заморожування.

 


За матеріалами:  Корреспондент.net
Добавлено: 9-06-2021, 11:55
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх